KOLEKSI RESEPIKU

 LAKSA PERAK

Bahan-bahan:Laksa kering atau laksa basah (kalau laksa kering, rebus dulu laksa sehingga lembut)

Untuk kuah
- 1 kg ikan kembung - direbus dan diasingkan isi ikan, kisar. ( air rebusan ikan jangan dibuang, sebab nak digunakan untuk buat kuah)
- 1 biji bawang besar
- 1 labu bawang putih
- 1 inci lengkuas
*dikisar kedua2nya
- 5-6 sudu besar cili boh
- 10 keping asam keping
- 2 ikat daun kesum
- 3 kuntum bunga kantan
- garam dan gula sebagai perasa
- sedikit belacan ( saya tak letak belacan, sebab elejek :-))

Cara memasak
- Setelah isi ikan dikisar halus, masukkan isi ikan tadi dalam periuk yang berisi air rebusan ikan tadi. Hidupkan api sederhana kecilnya. Kemudian saya kisar tulang ikan, dan tapis, untuk elakkan tulang masuk sekali dalam kuah. Kasi kaw sikit!

- Masukkan bawang besar dan bawang putih yang telah dikisar, cili boh, bunga kantan, daun kesum, asam keping. Biarkan sehingga kuah masak. Api jangan terlalu besar, dan sesekali kacau2.

- Perasakan dengan garam dan gula.....
Bahan aksesori
- Timun
- Cili merah
- Telur rebus
- Salad
- Nenas
- Limau kasturi

my baby

 BabyFetus Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...