Selasa, 11 Oktober 2011

Kek Batik Marrie

 salam semua..hari ni saya nak kongsi cerita pasal kek batik marrie saya ni yang dah berlapok kot dalam buku resepi saya tu..hehheheh..maklum lah dah lama tak buat terpaksalah tengok buku resepi balik.resepi ni saya wat masa tingkatan 3.ni dah kawin baru nak wat balik.gara-gara ku nak wat ni sebab hubby ku beli biskut marrie banyak sangat dia kata teringggin nak makan biskut marrie.last2 wife dia ambik sikit biskut marrie diawat kek batik..hehehe..dah wat malam tu ada kawan2 hubby datang..dan molek lah makan sama-sama.dah saya paling suka habis licin pinggan dan wife kawan hubby siap mintak resepi lagi..hehehee
dan hari ni saya nak share resepi ni di blog saya..ni lah rupa kek batik marrie saya.


Bahan-bahan ( loyang 7/8" )

  • 1 bungkus (350g) biskut marie
  • Setengah buku butter
  • 2 biji telur
  • 1 cwn serbuk koko
  • 1/2 cwn milo
  • 1 cwn air
  • 3/4 cwn gula
  • ** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko

 

Cara-cara

  1. patah2kan biskut
  2. dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
  3. masukkan butter,kacau sampai butter cair
  4. kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
  5. masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
  6. masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidang

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

my baby

 BabyFetus Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...