Bahan2:
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sdk bikarbonat soda
1 cawan serbuk koko
1 sdk bikarbonat soda
*semua bahan2 ni diayak...
3 biji telur
2 cawan gula (saya kurangkan sikit, jadi 1 3/4 cawan jer)
1 cawan Milo (saya gunakan minuman koko)
1 cawan minyak jagung (nak guna minyak masak pun boleh)
1 1/4 cawan air + 3 sudu besar susu pekat
Cara Membuatnya:
- Tepung, serbuk koko dan bikarbonat soda diayak terlebih dahulu, dan asingkan.
- Pukul telur dan gula (saya pukul guna cara tradisional sebab tak ada mixer, penat weeee, excercise tangan sungguh!)
- Bila gula dah kembang, masukan campuran air dengan susu pekat, kacau hingga gula betul2 hancur. (sekali lagi tangan ni excercise!)
- Kemudian, masukan bahan2 yang sudah diayak, dan kacau rata.
- Masukan Milo dan minyak masak, kacau rata lagi.
- Bancuhan dah rata, masukan bancuhan ke dalam loyang.
- Bancuh 1/4 cawan Milo dengan 3 sudu air, dan tuangkan bancuhan Milo ini ke atas bancuhan tepung tadi.
*sebelum masukan bancuhan tepung dalam loyang, panaskan loyang terlebih dahulu (kukus).
- Kukus bancuhan kek antara 1 jam atau sehingga masak. Saya kukus 1 jam 30 minit.
- Nak tahu masak ke tidak, cucuk dengan lidi. Kalau lidi tu bersih je masa di tarik keluar, maknanya kek sudah masak.
- senang yang amat mahu buat kek ini yer.... Selamat Mencuba!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan