Jumaat, 7 Oktober 2011

kek coklat kukus moist

 
 
Bahan2:

2 cawan tepung gandum 
1 cawan serbuk koko
1 sdk bikarbonat soda

*semua bahan2 ni diayak...

3 biji telur

2 cawan gula (saya kurangkan sikit, jadi 1 3/4 cawan jer)

1 cawan Milo (saya gunakan minuman koko)

1 cawan minyak jagung (nak guna minyak masak pun boleh)

1 1/4 cawan air + 3 sudu besar susu pekat



Cara Membuatnya:

- Tepung, serbuk koko dan bikarbonat soda diayak terlebih dahulu, dan asingkan.

- Pukul telur dan gula (saya pukul guna cara tradisional sebab tak ada mixer, penat weeee, excercise tangan sungguh!)

- Bila gula dah kembang, masukan campuran air dengan susu pekat, kacau hingga gula betul2 hancur. (sekali lagi tangan ni excercise!)

- Kemudian, masukan bahan2 yang sudah diayak, dan kacau rata.

- Masukan Milo dan minyak masak, kacau rata lagi.

- Bancuhan dah rata, masukan bancuhan ke dalam loyang.

- Bancuh 1/4 cawan Milo dengan 3 sudu air, dan tuangkan bancuhan Milo ini ke atas bancuhan tepung tadi.

*sebelum masukan bancuhan tepung dalam loyang, panaskan loyang terlebih dahulu (kukus).
- Kukus bancuhan kek antara 1 jam atau sehingga masak. Saya kukus 1 jam 30 minit.
- Nak tahu masak ke tidak, cucuk dengan lidi. Kalau lidi tu bersih je masa di tarik keluar, maknanya kek sudah masak.

- senang yang amat mahu buat kek ini yer.... Selamat Mencuba!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

my baby

 BabyFetus Ticker
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...